Er zijn gasinstallaties, vooral op wat oudere schepen, die niet voldoen aan de eisen die gelden voor een Hiswa keuringscertificaat. Dat wil echter niet zeggen, dat deze per definitie onveilig zijn. Hiervoor heb ik het HiTek keuringscertificaat geintroduceerd.

De installatie wordt visueel beoordeeld op gebreken, die een klaarblijkelijk gevaar vormen. Doen die zich voor, dan moeten die eerst worden verholpen alvorens tot keuring kan worden overgegaan. Zijn alle onderdelen in goede staat en binnen de gebruikstermijnen (slangen 3 jaar, regelaars 10 jaar) dan wordt de gasdichtheid gecontroleerd door middel van afpersen met lucht. Tenslotte worden de gastoestellen gecontroleerd op goede verbranding en wordt de werking van de beveiliging getest.

Is dit allemaal in orde, dan wordt een HiTek gascertificaat verstrekt, waarop het keuringsprotocol wordt vermeld, evenals de geldigheidsduur van drie jaar na keuringsdatum.
Zo is voor derden (verzekering) duidelijk dat de installatie voldoet aan de eisen van veiligheid. Het certificaat is drie jaar geldig.

De kosten van een gaskeuring pleziervaart met een HiTek keurings certificaat:

basistarief?gaskeuring eerste uur
vervolguren per uur
  89.25 (108.00 incl)
50.00 (60.50 incl)
reiskosten binnen Enkhuizen GEEN
reiskosten buiten Enkhuizen tot 50 km
vanaf 50 km op aanvraag
  50.00 (60.50 incl)
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.